Aktif Etütlerimiz

Temiz Üretim Etüdü

Temiz Üretim Etüdü

Etüt kapsamında tesiste gerçekleştirilen çalışmalar:

a) Ön Değerlendirme: Ön değerlendirme kapsamında tesisler ziyaret edilerek, her bir proses/birim hakkında bilgi temin edilir. Proseslerle ilgili akış diyagramları, teknik raporlar ve kontrol listeleri (emisyon raporu, katı atık raporu, bakım-onarım listeleri vb.), sürdürülebilirlik raporları ve bunun gibi dokümanlar incelenir.

b) Temiz Üretim Etüdü Kapsamının ve Sınırlarının Belirlenmesi: Ön değerlendirmeden sonra işletme yönetimiyle birlikte Temiz Üretim Etüdü sınırları belirlenir. Talebe ve işletmenin büyüklüğüne/kapsamına göre ya tesisin tümü için her bir prosesi kapsayacak şekilde ya da belirli proses(ler) için TÜ etüdü yapılır.

c) Proses Akım Şemalarının Çizilmesi ve Veri Toplanması: TÜ etüdü sınırları ve kapsamı belirlendikten sonra kapsama göre proses akım şemaları çıkarılır. Tesisten temin edilen veriler doğrultusunda spesifik üretim ve tüketim değerleri hesaplanarak, akım şemaları üzerinde gösterilir. Eğer eksik veriler varsa kapsama göre ya varsayım yapılır ya da ölçüm yapılır.

d) Ölçüm ve Analizlerin Yapılması: Veri toplama esnasında tespit edilen eksik veriler ölçüm yapılarak belirlenir. Ya da TÜ etüdü kapsamına göre tesiste/proseste TÜ ekibi tarafından ölçümler gerçekleştirilir. Yapılması planlanan ölçümler ya TÜ ekibi tarafından tespit edilen noktaları ya da tesis yönetimi tarafından belirlenen noktaları kapsar.

e) TÜ Olanaklarının Tespit Edilmesi: Proseslerle ilgili veriler toplandıktan sonra kütle ve enerji denklikleri kurularak kayıp, kaçak noktaları tespit edilir. Spesifik üretim ve tüketim değerleri literatür ve dünya örnekleri ile kıyaslanarak tesisin mevcut durumu değerlendirilir ve TÜ olanakları tespit edilir. Bu aşamada yapılan analizler ve ölçümler yol gösterici nitelikte olacaktır. Ayrıca katı atık analizleri ve ham madde ikamesi gibi hususlarda olası endüstriyel simbiyoz olanakları da değerlendirilir.

f) Ön Fizibilite Çalışması: TÜ olanakları tespit edildikten sonra tesis üst yönetimine olanaklar sunularak, teknik ve ekonomik açıdan uygulanabilir durumda olan olanaklar belirlenir. Bu olanaklar için ön fizibilite çalışması yapılarak en fazla 3 (üç) olanak için yatırım maliyeti, ekonomik ve çevresel kazanımlar, yatırımın geri dönüş süresi hesaplanır.

g) Proje Sonuç Raporunun Hazırlanması: Proje sonunda belirlenen temiz üretim olanakları ve ön fizibilite çalışmalarını içeren proje sonuç raporu hazırlanır.